CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tahun 4

KESELAMATAN DAN ORGANISASI BENGKEL

 

Pengenalan

Murid perlulah mematuhi peraturan keselamatan di dalam bengkel. Keadaan bengkel yang kemas dan teratur dapat menjamin keselamatan semasa penggunaan bengkel.

Peraturan Keselamatan

Mari kita baca dan patuhi Peraturan Keselamatan Am di bawah:Selain mematuhi Peraturan Keselamatan Am, kita juga perlu mematuhi Peraturan Keselamatan Diri semasa berada di dalam bengkel.Contoh pakaian yang sesuai di dalam bengkel.Organisasi Bengkel

Di dalam bengkel Kemahiran Hidup, terdapat struktur organisasi bengkel dan jadual  tugasan.Cara Menyimpan Alatan

Di dalam bengkel Kemahiran Hidup, terdapat pelbagai alatan dan bahan. Kamu perlulah mengikuti cara yang betul menyimpan alatan dan bahan untuk mengelakkan kemalangan

Add caption


 KREATIVITI DAN REKA CIPTA

Pengenalan


Kreativiti bermaksud kebolehan mencipta sesuatu.
Reka Cipta pula bermaksud penghasilan sesuatu barangan baharu.

        Kreativiti penting bagi seseorang pereka cipta. Tanpa kreativiti, seseorang tidak dapat menghasilkan sesuatu produk yang baharu. Kreativiti penting bagi seseorang pereka cipta. Tanpa kretiviti, seseorang tidak dapat menghasilkan sesuatu produk yang baharu. Hasil ciptaan mereka boleh dimanfaatkan oleh manusia pada masa ini dan pada masa akan datang.


Pereka cipta dan barang ciptaanyaBentuk Asas Reka Bentuk


Terdapat beberapa bentuk asas reka bentuk. Bentuk-bentuk tersebut ialah segi tiga, segi empat sama, bulat dan segi empat tepat. Bentuk-bentuk asas boleh dilukis secara 2 dimensi (2D) dan 3 Dimensi (3D). Bentuk-bentuk asas tersebut penting dalam bidang reka cpta bagi menghasilkan lakaran corak atau lakaran objek.


Jenis Dan Fungsi Alatan TanganNota Kreativiti dan Reka Cipta
Memasang Kit Model KeretaREKA BENTUK 
DAN 
PENGHASILAN PROJEK

Pengenalan

Untuk menghasilkan sesuatu projek, kita memerlukan panduan yang disediakan dalam kad kerja. Kad kerja ini mengandungi maklumat tentang reka betuk projek, langkah kerja, peralatan dan bahan yang hendak digunakan.

Fungsi Alatan Tangan

    
         ELEKTRIK DAN ELEKTRONIK

Nama, Simbol dan Fungsi Komponen ElektrikTANAMAN HIASAN 


Bekas Tanaman Hiasan
PERNIAGAAN DAN kEUSAHAWAN


Bekas Tanaman Hiasan


No comments:

Post a Comment